Få overblik over din gæld

Er du kommet ud i noget, hvor du har gæld til det offentlige? Det behøver ikke være noget, man er specielt flov over – det er langt fra unormalt, og i virkeligheden er der tusindvis af danskere, der står i den situation. Det kan handle om mange forskellige ting. For mange ligger gælden fra en enkeltmandsvirksomhed, andre har den med sig fra andre sammenhænge. Uanset hvad, er gæld i udgangspunktet noget, man kan komme ud af, men det handler naturligvis om god planlægning og vedholdenhed fra din side, for at det overhovedet kommer til at kunne lade sig gøre.

Noget af det, der for nogle bliver problematisk i forhold til gæld til det offentlige, er, at det gør, at mange banker og realkreditinstitutter lukker for, at du kan låne fra dem. Det kan altså gøre det stort set umuligt for eksempel at etablere et realkreditlån til huslån, som i sidste ende skal være med til at sikre dig den investering, en bolig er. Derfor er det også vigtigt, at du prioriterer at få din offentlige gæld ud af verden, så du kan komme ordentligt videre. Det kan du for eksempel gøre et forsøg på, ved at sætte dig med en rådgiver og få gennemgået dine udgifter og se på, hvad der kan ændres på.

Forskellige løsninger

Der er forskellige løsninger på, hvordan et lån kan indfris, men først og fremmest handler det naturligvis om, at du står med en indtægt, der er større end dine udgifter. Det kan være svært at gennemskue, hvordan man skal opnå det, specielt hvis du over en længere periode har opnået gæld. Hvis du har mulighed for at handle en højere løn hjem eller øge arbejdsmængden, så du på den vej får lidt ekstra ind på kontoen, kan det være en mulighed.

Som en sidste mulighed kan du tage et kreditlån, der kan dække en del din gæld til det offentlige. Husk at se på ÅOP – de årlige omkostninger i procent – når du tager et lån, ligesom du aldrig skal låne mere, end du har mulighed for at betale tilbage. Ved at tage et lån, der kan dække dele af din gæld, kan du komme tilbage i en situation, hvor du har mulighed for at låne af din bank i mere sikre lån, så du i sidste ende kan stå med plus på kontoen – hvilket naturligvis er det, de fleste gerne vil opnå.