Gode råd til at holde din Windows PC velfungerende

Du kender det sikkert. Din PC føles langsommere og mere sløv i det, end da du fik den som ny. Det er irriterende, og mange føler sig hjælpeløse omkring at få PC’en til at køre som ny igen, eller også har du sikkert ikke engang overvejet, at dette kunne være en mulighed. Men der findes flere forskellige metoder, hvorpå du kan optimere din Windows PC, så den – i hvert fald næsten, føles som ny.

Foretag en diskfragmentering

En diskfragmentering kan få din PC til at arbejde meget hurtigere, end den gør, hvis man aldrig har gjort det før. Måden det fungerer på er, at når du opretter en ny fil på din PC, bliver den splittet i stumper rundt omkring på din harddisk, for at få plads til fleste mulige filer, og ved at udnytte alle de små huller uden data på harddisken. Det er som sådan meget smart, men det gør også, at det tager længere tid for din harddisk at læse og skrive dine filer. Dette resulterer i, at din PC arbejder, og føles langsommere end den egentligt kunne være. 

Det en diskfragmentering gør er, at den samler alle dine allerede oprettede filer, så alle de splittede dele bliver bragt sammen i en stor klump på harddisken. På den måde tager det nærmest ingen tid for din harddisk at finde og læse lige netop den fil, du har spurgt efter og din Windows PC vil føles og arbejde meget hurtigere. Det skal dog siget at hvis du har en PC med en SSD-disk, så skal du ikke bekymre dig om at diskfragmentere den, da en SDD selv sørger for at være fuldt optimeret. Vil du vide mere, og se hvordan du diskfragmenterer din Windows PC, så se mere på Windows’ egen hjemmeside her.

Hold dine drivers opdaterede

Ligesom at holde sin harddisk ved lige, som for eksempel ved diskfragmenteringen ovenfor, er der også flere andre måder at optimere sin PC. Hvor diskfragmenteringen gik ud på at optimere din hardware, så er der også måder, du kan optimere din PC ved at holde øje med softwaren. Software bliver nemlig opdateret konstant, og det har du nok også langt mærke til, at din PC har gjort dig opmærksom på – måske på en lidt irriterende måde. Igen, hvis du ikke før holdt din PC opdateret, så vil du lægge mærke til at den bliver langsommere, i takt med ydeevnen ikke er up to date. Ikke nok med at du får en bedre ydeevne, så sørger disse drivere også for, at din PC er optimalt beskyttet mod uvedkommende malware.

Derfor er det ikke en god idé bare at ignorere disse notifikationer, det er faktisk en win-win at få gjort det der står i dem. Ikke nok med at du får en mere velfungerende PC, så slipper du også af med de irriterende pop-ups – lige indtil næste opdatering er klar. Læs mere omkring driveropdatering på denne side.

Det daglige brug af din PC

Det tredje råd handler omkring dit daglige, og grundlæggende brug, og måden, hvorpå du bruger din PC. Alle har forskellige vaner hvad angår brugen af ens PC, men nogle er bedre end andre, og hvis du ved lidt mere om, hvad det betyder for din PC’s ydeevne, så kan du hurtigt se fordelene i det. Nogle gode råd er at holde så få programmer åbne, som muligt, det samme gælder dine faner i din browser, og deaktiver unødvendige startprogrammer, som nemlig selv åbner, når du starter din PC. Dem finder du ved pilen nede i højre hjørne. Og ikke mindst husk at genstarte din PC i ny og næ.