4 myter om gravide, fødende og ammende kvinder

Når det kommer til graviditet, fødsel og amning findes der et hav af myter. Nogle af myterne er så tossede, at det måske giver sig selv, at de ikke er sande. Men i denne artikel ser vi alligevel nærmere på nogle af dem og forsøger at aflive dem.

Pigefostre har en hurtige hjerterytme end drengefostre?

Det er ikke så sjældent, at gravide kvinder spidser ører, når jordemoderen lytter til barnets hjertelyd. Det siges nemlig, at man ud fra hjerterytmen kan få svar på, om man venter en pige eller en dreng.

Hvis du er gravid med en pige skal hjerterytmen efter sigende være hurtigere end hvis du venter en dreng. Men hvad nu hvis barnet lige har bevæget sig? Det er nemlig med små fostre i maven præcis som med alle os andre; når vi bevæger os stiger vores hjerterytme. Så hvis du venter en lille dreng, som sparker rundt alt imens jordemoderen lytter til hjerterytmen, så tror du fejlagtigt, at du venter en lille pige. Og omvendt er der måske tale om en lille pige, som får lyttet til sin hjerterytme midt i middagsluren, hvorfor den så vil være lav. Der er ikke noget videnskabeligt, der peger på, at denne myte holder stik og myten er hermed aflivet!

Hvis du alligevel synes, at det er sjovt at gætte køn ud fra myter, kan du finde flere sjove bud her.

Gravide kvinder spiser mærkelige ting, fordi kroppen trænger til det?

Der findes mange historier, hvor mænd og kvinder fortæller om sjove behov for forskellig kost, der opstår midt om natten, så de stakkels mænd må på jagt for at tilfredsstille deres desperate, gravide koner. Mange gravide har endda tendens til at lade denne såkaldte ’craving’ være årsag til et stort indtag af kage, is og chokolade. Men faktum er, at der ikke er nogen videnskab, som har kunnet bevise, at gravide kvinder skulle have en evne til at vide præcis, hvilken kost deres kroppe trænger til.

Så myten om at gravide kvinder spiser mærkelige ting, fordi deres kroppe har behov for det, må siges at være usand.

Gravide kvinder må ikke gå i spabad eller sauna?

I en tid hvor selvforkælelse i form af spature og saunature er meget moderne, popper spørgsmålet om, hvorvidt gravide kvinder må gå i spa og sauna meget ofte op. Men hvad er det så med det spa og den sauna, som gør at dette spørgsmål stilles?

Sagen er den, at både spabad og sauna er en varm fornøjelse, men kan det skade barnet?
Temperaturen i et spabad kan variere i graderne og som gravid skal du være opmærksom på, at hvis vandet overstiger 38 grader, bør du ikke opholde dig i vandet mere end 20 minutter. Årsagen til dette er, at din kropstemperatur kan stige, hvilket kan være uhensigtsmæssigt i længere tid af gangen. Det giver dog ofte sig selv, idet mange gravide ikke kan holde varmen ud i længere tid. Er vandet 38 grader og derunder, er der ingen grund til bekymring. Det samme gælder i princippet med sauna.

Så altså ingen grund til at blive hjemme fra spaturen, når du er gravid!

Du må ikke spise chokolade, når du ammer?

Denne myte er gammel, men lever i bedste velgående. Dermed er der også rigtig mange ammende kvinder, som snydes for nydelsen af et stykke dejlig chokolade. Men faktum er, at der ikke er noget beviseligt i videnskaben, som fortæller os, at det er et problem, når ammende mødre spiser chokolade.

Det forholder sig faktisk sådan, at fostervandet tager smag ud fra den mad, den gravide mor spiser. Derfor vænnes barnet i maven til den kost, du som gravid indtager. Derfor kan du roligt fortsætte med din sædvanlige kost, efter du har født. Det skal dog siges, at du i forbindelse med amning kan opleve, at dit barn reagerer på en bestemt måde, når du indtager en bestemt fødevare. Er dette tilfældet, kan det være en god idé at holde sig fra denne fødevare. Dette gælder alle fødevarer og ikke specifikt chokolade. Du kan finde mere om amning og fødevarer her.

Der er altså ingen specielle forbehold, du skal tage i forhold chokolade, når du ammer – så velbekomme.