Udendørsbelysning – bliv guidet i den rigtige retning

I løbet af foråret og sommeren er vi velsignede med solens naturlige lys til langt ud på aftenen. Det er dog ikke tilfældet, når efteråret og vinteren står for døren i Danmark. Her er en fornuftig udendørsbelysning vigtig, da den tjener både et praktisk, æstetisk og sikkerhedsmæssigt formål. Markedet for udendørsbelysning kan sommetider virke en smule uoverskueligt, hvorfor mange boligejere også vælger at lade de eksisterende lamper blive. Udendørsbelysningen har dog ganske stor betydning for hus og have, så der flere grunde til at investere i en ny af slagsen. Denne lille guide kan forhåbentlig bidrage med en del af overblikket.

Lampe- og lystyper

Udendørsbelysningens fremmeste opgave er naturligvis at bidrage med lys, så I kan finde vej i mørket. Opgaven kan dog løses på ganske forskellig vis. Et mere spredt lys er anvendeligt ved generel oplysning af diverse udearealer, som f.eks. have, gård og terrasseområder. Lampen vil her som oftest være i form af en væglampe eller projektør. Det fungerer også ved hoveddøren eller garagen, men kan dog med rette suppleres at en mere koncentreret og retningsbestemt lyskilde, så man bl.a. kan se nøglehullet. Det koncentrerede lys er også glimrende til at oplyse postkasse samt husnummer og navneskilt. Halogen eller LED-spots er, sammen med væglamperne, gode til hhv. opadrettet og nedadrettet lys, der enten kan optræde effektfuldt ved opadrettet oplysning af husmuren eller nyttigt ved en nedadrettet belysning af kælder, trappe osv. Er I interesserede, kan I finde et bredt udvalg af udendørs lamper her.

Overvej LED-pærer

Halogenpærer er billige, og de kan være ganske nyttige med deres gode og varme lys. De er dog ikke nær så energivenlige som LED-pærerne, der grundlæggende har et lavt energiforbrug og en længere levetid. LED-pærer er tilsvarende dyrere end halogen- eller glødepærer, men omvendt sparer I årligt både på indkøb af pærer og energiregningen, hvorfor investeringen hurtigt tjener sig selv hjem. Som en yderligere bonus er I også med til at aflaste miljøet.