Scan nemt dine papirbilleder til en digital kopi

Samler dine gamle papirbilleder støv i skuffen? Eller kender du venner eller et familiemedlem, som har nogle liggende, men som de ofte aldrig får taget ud og kigget på? Så skulle du overveje at få lavet digitale kopier af dem. Derved kan man få glæde af dem i mange år og nyde dem med resten af familien eller vennerne. Der er mange gode muligheder i dag for, hvordan man kan lave digitale kopier af billederne, og her vil vi komme ind på, hvordan du nemt kan gøre det med en scanner.

Før du scanner dine papirbilleder

Som nævnt før er der mange gode grunde til, at man bør scanne sine papirbilleder og få dem som digitale kopier på sin computer. Derved går billederne ikke tabt på grund af fugtskade, eller ved at man mister dem. Dette er nok de to mest hyppige grunde til, at man mister sine papirbilleder. De nye digitale kopier kan også nemmere deles med familie og venner.

Før du scanner dine papirbilleder, er det vigtigt, at du ved, der findes to typer af scannere. En flatbedscanner og en multifunktionsprinter. Her er scanneren indbygget sammen med printeren. Scannerne ligner typsik ikke hinanden, dog så er deres opsætning ofte ens. Ønsker du at vide mere om de forskellige scannere, eller ønsker du at vide noget om printere, kan du se mere her.

Det er vigtigt, at du rengør din scanner først, da støv og andet skidt kan blive vist på det indscannede billede.

Sådan scanner du dine billeder til digitale kopier

Efter rengøringen kan du begynde at scanne billederne. Det er vigtigt, at du vælger den rigtige opløsning, og at du scanner på den rigtige måde. Ellers kan scanneren tro, at det er et tekstdokument, du skal have scannet. Du kan med fordel scanne hele pladen og justere området senere.

Efterfølgende skal du indstille scannerens dpi (hvor mange prikker printeren kan sætte indenfor et afgrænset område). Ofte er papirbilleder ikke større end 600 dpi. Derfor kan du overveje om, 300 dpi er nok for dig. Så nedsættes filstørrelsen, og hvor lang tid det tager for scanneren at scanne billedet. Derefter skal du vælge, om du vil scanne i farve eller i sort-hvid.

Ofte har scannerne en støvfjerner funktion. Så skulle du være uheldig og have fået støv på billedet, kan scanneren ofte fjerne det. Funktionen er ofte særdeles god til at fjerne støvet fra billedet. Er billederne falmede, kan scanneren også ofte korrigere det ved at gøre billederne skarpere og mere kontrastfyldte.

Lav dine digitale billeder om til fysiske

Skal du have digitale billeder i en fysisk form, kan en fotoprinter være en god investering. Når du skal vælge en fotoprinter, er det en god ide at overveje dit forbrug, hvilken opløsning billederne skal have, fotopapir og blæk patroner. Man kan ofte få en fotoprinter i en god kvalitet for fornuftige penge.

Der findes to typer af printere. Blækprinter og laserprinter. Skal du printe billeder, er det bedst at købe en blækprinter i stedet for en laserprinter, da de ikke kan printe på fotopapir. En laserprinter er god, hvis du skal have printet mange tekstdokumenter ud i en fart. En laserprinter er ofte hurtigere og billigere i forbrug, end blækprintere er.

Vælger du en blækprinter, som har et stort antal af farver, får du en bedre detaljegengivelse, end du ville gøre med en blækprinter, som har et mindre antal farver. Dog er prisen også højere for disse printere.