Det behøver ikke være svært at redde et liv
En hjertestarter er et transportabelt apparat, der kan analysere hjerterytmen og afgive et stød, med henblik på at genstarte hjertet.
En hjertestarter ved ikke, om personen har hjertestop, men via elektroderne analyseres hjerterytmen som bestemmer hvorvidt der skal gives stød.
Der er et utal af forskellige versioner af hjertestartere på markedet. Fælles for alle er dog, at de analyserer hjertets rytme og kan afgive stød ved hjertestop – hvis apparatet finder det relevant.
Det behøver ikke være svært at redde liv
Det vigtigste af alt, er at du følger anvisningerne på hjertestarteren. De fleste moderne systemer, er så sikre at man som bruger ikke kan fejle. Glem derfor alt om nervøsitet over at anvende en hjertestarter – Alle kan bruge dem.
Udformning og udseendet på elektroderne varierer ofte fra producent til producent. Placeringen er dog ens for alle. Elektroderne skal placeres korrekt på brystkassen, på tør og bar hud. Hvis personen har smykker mm.– så er det altid en god ide fjerne disse, hvis de kan komme i kontakt med elektroderne.
Efter påsættelsen af elektroderne vil du blive vejledt igennem hele processen. Det ofte med en kombination af lyd, tekst mm. Der er dog visse modeller, som er mere begrænset i sin vejledning. Her er det så blot vigtigt, at du følger den inkluderede vejledningsmanual.
Bemærk. Det er ikke muligt at støde, hvis hjertestarteren ikke anbefaler dette. Anbefales det, så vil du blive informeret til at trykke på støde-knappen. Ellers vil du blive anvist til at foretage manuel hjertelungeredning.
Selv om, der ingen tvivl er om, hvorvidt en hjertestarter redder liv – så er hjertelungeredning essentiel i førstehjælpen. Desto tidligere det påbegyndes desto større er chancerne for overlevelse.
Der er visse modeller, der faktisk kan hjælpe dig i at udføre hjertelungeredning korrekt og effektivt. Det gør de gennem diverse feedbacksystemer, der giver dig råd undervejs. Det værende, hvorvidt du skal trykke hårdere eller mere stabil frekvens.
Det er dog kun visse modeller, og derfor anbefales det altid at opretholde et førstehjælpskursus – så man altid er klar, skulle uheldet være ude.
Stop med at være nervøs!
Mange går stadig med tanker, uvished og nervøsitet om at bruge en hjertestarter. Det er synd, for det er faktisk ikke særlig svært og det skal bestemt ikke afholde nogen fra at benytte apparatet.
Hvor man før betragtede hjertestartere som medicinsk behandling, der kun måtte anvendes af lægfolk, blev det gjort muligt i 2003, at alle har ret til at bruge halvautomatiske hjertestartere.
Siden da, har udviklingen af systemerne blot blevet bedre år for år, og brugervenligheden er helt i top på nyere modeller.
Ligger du derfor inde med en gammel model, så er det måske værd at overveje en opgradering. Du kan finde en liste og købe moderne hjertestartere på denne shop.