Skal du leje eller købe en bolig?

Med den rekord lave rente kan det være fristende at låne penge til at købe en ejendom. Hvad end det er en lejlighed eller et parcelhus, så er renten så fordelagtig at spørgsmålet om man skal leje eller eje er blevet endnu sværere. Når man lejer, så betaler du penge til en udlejer som du ikke får at se igen. Du får altså ikke nogen fysisk værdi for de penge, andet end tag over hovedet. Det betyder altså, at når du flytter så har du udelukkende omkostninger, og du får ingen penge for ejendommen. Omvendt hvis du ejer en bolig, så afbetaler du på et lån, hvor du altså kan sælge boligen igen hvis du ønsker at flytte. Det betyder at de eneste penge du taber, er procentsatsen til banken i forbindelse med et boliglån du skal optage. Derfor frister det også at optage lån med den historiske lave rente der er i dag. Det store spørgsmål er så, hvornår man skal gøre hvad? For det er ikke så sort og hvidt som det kan fremkomme.

Hvorfor leje?

Mange unge mennesker lejer sig ind i en bolig. Det gør de fordi de ikke har penge til at låne, og samtidig ikke har lyst til at binde sig i en bolig, hvis det viser sig at de vil flytte. Der er faktisk også en del ældre mennesker der lejer sit hjem. Hvis man har boet i hus hele livet, men ikke er i stand til at vedligeholde det længere eller hvis det er blevet for stort til ens behov, så kan det give meget god mening at leje en lejlighed de sidste år af ens liv. Yderligere er der også flere der lejer deres hus. Men hvorfor tænker du mon? Hvis ikke man må låne penge af banken, men virkelig ønsker at leje et hus fremfor en lejlighed – ja, så kan det være en god idé at leje et hus. Udbuddet er ikke ligeså stort, men der er dog et udbud vel og mærket. Man kan sagtens leje et hus gennem Findboliger.dk, eller andre sider som Boligportalen.dk.
At leje giver også en vis frihed. Man er ikke forpligtet til at vedligeholde lejligheden og man kan flytte som man vil. Man har bare 3 måneders opsigelse, hvor det altså kan tage flere år at sælge en bolig hvis man er uheldig. Så selvom at man betaler til en udlejer, og ikke får de penge at se igen, så betaler man til gengæld for den frihed det giver.


Hvorfor eje?

Fordelen ved at leje ligger i det økonomiske, og muligheden for at ændre boligen som man vil. Bor man til leje har man ikke rigtig mulighed for at lave ændringer på boligen, med mindre man er heldig at udlejer tillader det – hvilket er sjældent.
Økonomisk set så giver det mere mening at eje. Hvis man har besluttet sig for at blive boende i byen i flere år, og kan man få lov af banken til at låne penge, så er det helt klart en bedre ide at købe en bolig fremfor at leje. Yderligere så er ens månedlige udgifter billigere ift. hvis man skulle leje. Generelt så får du mere bolig for pengene ved at købe, fremfor at leje. Derved giver det også et pusterum i økonomien.