Champagne – Fra Vinmark til Luksusdrik

En dybdegående kig på champagnens historie og produktion

Champagnens oprindelse

Champagnen har sin oprindelse i regionen Champagne i det nordøstlige Frankrig, hvor de første vine blev dyrket i romertiden. Navnet “champagne” stammer fra det latinske ord “campania,” som betyder åbent land. I middelalderen var regionen mest kendt for sine stilladsvine, men i det 17. århundrede begyndte produktionen af mousserende vin at tage fart.

Fra stillads til mousserende

Overgangen fra stillads til mousserende vin skyldes en kombination af nye teknikker og naturlige processer. Den kolde vinter i Champagne-regionen betød, at gæringen blev stoppet midlertidigt, og når temperaturen steg igen om foråret, genoptog gæringen. Dette skabte kulsyre, som blev fanget i flaskerne og gav vinen dens mousserende egenskaber. Den britiske videnskabsmand og opfinder Christopher Merret beskrev denne proces i 1662, selvom det var munken Dom Pérignon, der forfinede metoden og gjorde champagne til en ægte luksusdrik.

Produktionen af champagne

Champagne fremstilles hovedsageligt af tre druesorter: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Høsten foregår manuelt, og druerne presses hurtigt for at undgå oxidation. Druemosten gennemgår en første gæring, hvorefter den blandes med vin fra forskellige årgange og marker for at opnå den ønskede smag og kvalitet. Herefter tilsættes gær og sukker, og vinen gennemgår en anden gæring på flaske – den såkaldte “méthode champenoise” – som skaber de fine bobler og komplekse aromaer, vi forbinder med champagne.

De forskellige typer champagne

Champagne kommer i forskellige varianter, som hver især har deres egne karakteristika. Nogle af de mest almindelige typer er:

Non-vintage (NV): Den mest almindelige type champagne, som er en blanding af vine fra flere årgange. Denne type skal lagre mindst 15 måneder på flaske, inden den må sælges.

Vintage: En champagne fremstillet udelukkende af druer fra et enkelt år. Denne type skal lagre mindst tre år på flaske, og den produceres kun i særligt gode årgange.

Blanc de Blancs: En champagne lavet udelukkende på Chardonnay-druer, som giver en lys og elegant smag.

Blanc de Noirs: En champagne fremstillet af de mørke druer Pinot Noir og/eller Pinot Meunier, som giver en fyldigere og mere intens smag.

Rosé: En champagne med en delikat lyserød