Jack the Ripper og Londons kriminalhistorie

Det er ingen hemmelighed, at Londons kriminalhistorie er verdenskendt for især én morder: Jack the Ripper. Han er dog ikke den eneste, der har hærget Londons gader, og han bliver nok heller ikke den sidste.

Hvem var Jack the Ripper?

Jack the Ripper var en engelsk seriemorder, der mellem august og november 1888 på bestialsk vis dræbte mindst fem prostituerede kvinder i London, mens de formodentlig var i gang med at betjene kunder på gaden.

De fem mord havde alle samme fremgangsmåde, hvilket var udslagsgivende i forhold til sammenkædningen af dem og understregede, at der højst sandsynligt var tale om den samme blodtørstige gerningsmand – Jack the Ripper, der undervejs gav sig selv til kende med et anonymt brev. Hans sande identitet er i dag stadig ukendt, selvom der gennem tiden har været mange mistænkte i den 134 år gamle, stadigt åbne, sag.

I hvilken del af London hærgede Jack the Ripper?

Jack the Rippers fandt sine ofte på gaden i det østlige London-område Whitechapel, der er en af Londons første forstæder. Da Jack the Ripper gik rundt og dræbte i byens gader, var Whitechapel en ussel rotterede, hvor det ikke var unormalt at finde døde mennesker på gaden eller i de uhumske boliger. Byen var fyldt med beskidte drukkenbolte, store mængder affald og en luft så dårlig, at de fleste havde sviende øjne, lungeproblemer og hoste. Whitechapel var altså et usselt og fattigt kvarter, hvor mord ikke var den store begivenhed – altså en perfekt jagtmark for en seriemorder som Jack the Ripper.

The Whitechapel Murders

Udover Jack the Rippers fem mord blev der begået yderligere seks i Whitechapel mellem 1888 og 1891. Også disse ofte var alle formodede prostituerede kvinder. De elleve mord bliver til sammen omtalt som “The Whitechapel Murders”, og de var med til at gøre opmærksom på de dårlige levevilkår i Londons East End overbefolkede og uhygiejniske slumkvarterer. De to efterfølgende årtier blev det værste af slumkvartererne ryddet op og revet ned, men gaderne og nogle af bygningerne eksisterer stadig, og legenden om Jack the Ripper bliver stadig fortalt rundt omkring i byen og på guidede ture omkring mordstederne.

Andre berygtede mordere fra London

Selvom Jack the Ripper er den mest kendte morder, der gennem tiden har hærget i London, så findes der desværre mange flere af hans slags. En anden berygtet seriemorder fra London er Amelia Dyer, der dog havde en helt anden præference, når det kom til hendes ofre.

Amelia Dyer: Londons englemagerske

Amelia Dyer var en engelsk sygeplejerske, der gjorde babydrab til sin levevej. Gennem avisannoncer udgav hun sig for at ville tage sig af uønskede børn for en engangssum, hvorefter hun enten sultede børnene ihjel eller strangulerede dem med det hvide bånd.

Selvom mange havde været mistænksomme var det først, da en pramdrager i Themsen stødte på et babylig i en brun pakke, at politiet fik færten af Amelia. Med en lokkedue fandt de frem til hende og hendes adresse, så de kunne storme og ransage hendes hjem. Her fandt de talrige spor på forbrydelserne, bl.a. det specielle hvide bånd, der også blev fundet om de døde børns halse. Ifølge eksperter havde Amelia, da hun blev anholdt som 57-årig, dræbt op imod 400 spædbørn på tværs af London.