BMI: Sådan skal du forstå dit BMI

BMI er et tal, som beskriver forholdet mellem din vægt og højde. Men hvordan skal BMI forstås? Hvordan beregner du det? Og betyder BMI noget forskelligt, alt efter om du er en mand, kvinde eller barn. Vi gør dig klogere i artiklen her.

Hvad er BMI?

BMI står for Body Mass Index, og det er et tal, som bruges officielt til at beskrive om din vægt er lige som den skal være, eller om du vejer for lidt eller meget, så det kan gå ud over din krops sundhed.

BMI beregner: Sådan beregner du dit BMI

Flere steder på nettet findes der BMI beregnere, hvor du hurtigt og nemt kan indsætte din vægt (kg) og højde (cm) og få dit BMI-tal udregnet.

Hvis du selv vil beregne dit BMI, så er den matematiske formel relativ simpel. Du skal nemlig bare dividere din vægt (i kg) med din højde (i meter) gange din højde (i meter).

Når du har fundet dit BMI-tal, kan du tjekke det på BMI-skalaen her, og finde ud af om din vægt er sund og normal:

  • BMI under 18,5: Du er undervægtig
  • BMI 18,5-25: Du har en sund og normal vægt
  • BMI 25-30: Du er overvægtig
  • BMI over 30: Du er svært overvægtig

Forskellen på BMI for kvinder og mænd

Der er ikke forskel på BMI for kvinder og BMI for mænd. Det er den samme formel man bruger for at beregne BMI-tallet og det er samme BMI-skala, som kan vurdere, om din vægt er sund, eller om du vejer for meget eller lidt.

Måske giver det ikke helt mening, når du tænker på, at kvinder og mænds kropsbygning er vidt forskellige.

Forestil dig en kvinde og en mand, som vejer lige meget og har samme højde. Kvinden vil typisk have mindre muskler, mere fedt og være spinklere bygget end manden, som typisk vil have kraftigere knogler og større muskelmasse end kvinden.

Når du ser det for dig, giver det måske alligevel mening, Fordi de netop vejer det samme, er lige høje og dermed har samme BMI-tal, er de lige sunde, også selvom kvinden har en del mere fedt på kroppen end manden.

Grunden til at deres vægt er lige sund, er, at kvinder skal have en højere fedtprocent end mænd, for at være sunde. Mænd kan tåle at have halvt så meget fedt på kroppen end kvinder. Hvis de har mindre, begynder det at påvirke deres sundhed i en negativ retning.

BMI-beregneren er den samme for børn og voksne. Børn kan dog ikke anvende den samme BMI-skala som voksne, da der gælder andre regler for, hvad der betragtes som sundt i forhold til højde og vægt for børn. Så hvis du vil finde ud af, om dit barn har en sund BMI, skal du finde en specifik BMI-skala for børn.