Enhver kælder har brug for god ventilation

Kælderen er desværre meget udsat, hvad dårlig ventilation gælder. For det første mangler de gode muligheder for udluftning ofte. Fx kan det være, der ikke er nogle vinduer, eller at kælderen ikke har så mange indgange og udgange, fugtig luft kan blive luftet ud af rummet via. For det andet så vil en kælder ofte omgivet af fugtig jord. Og for det tredje er det ofte her, vaskemaskinerne står, og hvor fugtigt tøj hænger til tørre.

Bring mindre fugt i omløb

Heldigvis er du ikke magtesløs, hvad angår at gøre noget ved disse problemer. Hvad tøjvask gælder, kunne du flytte vaskemaskine og tørretumbler til et andet rum, hvor der er god udluftning i form af vinduer, du kan åbne. Og du kan begynde at hænge tøj til tørre i en entré med flisegulv – igen under forudsætning af, et vindue kan være åbent, mens tøj tørre. Eller du kan installere ventilation, for at få mere frisk luft i hjemmet.

Sæt en ventilator op mod brugt luft

Har du mod på at ændre lidt ved hjemmets ydermur, kan du finde løsninger inden for ventilation, der er nemme at sætte op og består af en motor, der skiftevis suger varm luft ud af kælderen for så at lukke kold luft udefra ind. Disse løsninger kan bruge varme opsamlet fra indendørs luft til at give luft hentet ude fra en lidt højere temperatur, når det blæses ind. Så der bliver ikke iskoldt i kælderen.

Giv dårlige levevilkår for skimmelsvamp

Er du villig til at sætte en diskret og billig ventilator op, kan du nå langt, hvad gælder at slippe for at stå med en uhumsk kælder med kvalm luft. Det får både betydning for dem, der opholder sig nede i kælderen, som det får for de vilkår, skimmelsvamp bliver budt. Holder du luftfugtigheden lav, kan du holde skimmelsvamp stangen – eller i hvert fald gøre det ekstra svært for den at få fat, og dermed mindske hyppigheden og forekomsten af den.