Den komplette guide til strygemærker

Når du skal bruge strygemærker til tøj fås der forskellige typer af strygbare mærker på markedet, som du kan bruge til alle slags tøj. Typisk bliver strygemærkerne brugt på arbejdstøj, børnetøj og som pynt eller dekoration på alle typer af tøj. 

I denne guide møder du tre forskellige kvaliteter af strygemærker:

  • Strygemærker – Når vi bruger udtrykket strygemærker er det tynde mærker fremstillet i en strygbar folie. Strygemærker kan fremstilles i mange former og størrelser.
  • Transfermærker – transfermærker er typisk bogstaver eller simple logoer som er skåret helt ud. Her er ingen ”baggrund” eller overskydende materiale. Transfermærkerne er noget dyrere sammenlignet med strygemærkerne.
  • Strygelapper – Strygelapper er broderede badges med en strygebagside. Strygelapper bliver tit brugt som lapper på børnetøj eller som pynt på tøj eller tasker.

Strygemærker med navn

Strygemærker med navn er geniale til at sætte i børnetøj. Når der er navn i børnetøjet er det nemt for forældre, bedsteforældre og pædagoger at hjælpe barnet med at finde sit eget tøj. Når du bruger strygemærker med navn skal du aldrig bekymre dig om der er navn i dit barns tøj. Strygemærkerne er ekstremt holdbare og kan tåle vask op til 90 grader.

Du bestiller strygemærker med navn online. Her kan du selv skrive dit barns navn. Du vælger selv om du vil have både fornavn, efternavn eller initialer. Mange forældre vil også gerne have et telefonnummer på strygemærkerne. Vær opmærksom på at strygemærkerne som udgangspunkt ikke er ret store, men du kan selv definere størrelsen, når du bestiller dine strygemærker.

Strygemærker med logo

Mange virksomheder bruger strygemærker med logo til at sætte på medarbejdernes arbejdstøj. Strygemærkerne fungerer ofte som en del af virksomhedens branding, så kunderne nemt kan se hvor medarbejderen kommer fra. Strygemærker med logo giver jer som virksomhed mulighed for at vælge præcis det arbejdstøj, I ønsker til den enkelte medarbejder for herefter at tilføje logo.

Strygemærker med bogstaver

Vil du gerne have strygemærker med bogstaver kan du både kigge efter de broderede strygelapper, men du kan også vælge transfermærker. Transfermærker er kendetegnet ved at bogstaverne er skåret ud enkeltvis. Du kan stryge eller bruge en varmepresse til strygemærkerne.

Sådan stryger du strygemærkerne på tøjet

Når du stryger strygemærker i tøj skal du bruge den maksimale temperatur, tøjet kan tåle. Tjek derfor gerne vaskeanvisningen i det tøj, du gerne vil sætte strygemærket i. Læg strygemærket, der hvor du gerne vil have det på tøjet. Når mærket er placeret korrekt skal du lægge et stykke bagepapir henover mærket. Herefter presser du strygejernet ned på mærket i cirka 10 sekunder. Strygemærket er fæstnet korrekt, hvis du kan ane tekstilets struktur igennem strygemærket. Hvis strygemærket ikke sidder godt nok fast, kan du bruge højere varme eller mere tid.  

Strygemærker kan som udgangspunkt bruges på alle tekstiler. Hvis du gerne vil have strygemærker på ribstof, fx strømper er det altid en god idé, at påstryge mærket langs ribben.

Strygemærker til huller i tøj

Vil du gerne lappe tøj med strygemærker skal du gå efter de broderede strygemærker, som også bliver kaldt strygelapper. Strygelapper, badges eller patches fås i utallige designs med alt fra Harry Potter, Superman, Gurli Gris, blomster, frugter, dødningehoveder og meget andet. Ri gerne hullet sammen inden du stryger strygelappen på tøjet.