Dårligt indeklima kan have konsekvenser for dit helbred

Annoncør: Dansk-Skimmel

Vi danskere opholder os typisk 13-16 timer om dagen indenfor i vores hjem. Derfor er det også vigtigt at have fokus på vores indeklima. Et dårligt indeklima kan give dig symptomer som irriterede øjne, hovedpine, allergi og i allerværste tilfælde alvorlige sygdomme som kræft og hjerte-kar-sygdomme.

Vores indeklima handler om de miljøfaktorer der påvirker os, når vi er indenfor som blandt andet luft, fugt, varme, røg, lys og støj samt alle de partikler og kemiske stoffer der kan være i indemiljøet. Alt dette kan have en indflydelse på dit helbred i større eller mindre grad.

Hvad kan være årsagen til dårligt indeklima?

Som nævnt kan der være mange faktorer som spiller ind omkring indeklimaet. Her er nogle af de vigtigste:

Partikler fra luftforurening fra brændeovne, stearinlys mm.

Partiklerne i indeklimaet kan komme udefra blandt andet fra trafikken, men den største mængde af partikler kommer dog fra selve hjemmet. Her er det partikler fra blandt andet madlavning, stearinlys eller brændeovne som kan forurene luften i dit indeklima.

Allergifremkaldende stoffer

For allergikeren kan der være mange stoffer i hjemmet som kan påvirke helbredet. Det kan blandt andet være dyrehår, husstøvmider, pollen, og skimmelsvampe. Hos allergikere kan skimmelsvampe være mere skadeligt end for andre.

Fugt i boligen

Fugtskader i boligen kan være i stærk sammenhæng med symptomer som vejrtrækningsproblemer, hoste og astma. Derudover kan skimmelsvampe vokse på fugtige steder og give anledning til irriterede øjne, hovedpine, træthed og svimmelhed. Det er derfor en god idé, hvis du oplever disse symptomer eller har mistanke om skimmelsvamp i din bolig at kontakte en ekspert og få fjernet eventuelt skimmel. Jo før jo bedre.

Støj

I Danmark er mange generet af støj fra enten naboer, trafik eller lignende i deres bolig. Det kan ofte være irriterende, men det kan også have konsekvenser for dit helbred. Støj kan påvirke din søvn og i værste tilfælde give stress og medvirke til flere kræftformer, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Radon

Hvis der er meget radon i undergrunden kan det være en trussel for indeklimaet. Her vil radon kunne trænge op i boligen gennem utætheder i gulvet. Hvis du bliver udsat for radon i en længere årrække, kan man risikere at få kræft.

For at passe bedst på dit helbred er det derfor vigtigt at bevare et godt indeklima i din bolig. Det kan du gøre på mange måder. Den nemmeste ting du kan ændre, er jævnligt at lufte ud i hjemmet. Så undgår du dårlig luft og det kan derudover være med til at forebygge skimmelsvamp og nedbringe radonniveauet. Hvis du selv eller andre i din husstand oplever symptomer som nævnt i starten uden en klar forklaring, bør du få tjekket om der er noget galt med husets indeklima.