Sålbænk – Lær et nyt ord

Når du hører ordet sålbænk, tænker du nok på noget i retningen af et skostativ. En bænk til dine såler, som selvfølgelig er i skoene. Her er du dog lidt på afveje, så det må vi hellere rette op på.

Hvad er en sålbænk?

En sålbænk er dit vindues ydre vindueskarm, altså det skrå stykke du har siddende på ydermuren. Sålbænkens primære funktion er, at den leder vand og fugt væk fra murværket, så der ikke trækker vand ind i dit hus. Sålbænke er altså ret vigtige for dit hus, selvom du måske ikke lige kendte ordet.

Sålbænken lever faktisk også et hårdt liv, så du skal huske at værdsætte den. Det er den, der beskytter husmuren mod regn, hagl, sne og slud. Den står klar i alt slags vejr, og den hjælper dig med at undgå de katastrofer, der kan opstå, hvis der trækker vand ind i din væg.

De populære sålbænke

I Danmark er det en skifer sålbænk og en granit sålbænk, der sidder ved de populæres bord. Både skifer sålbænke og granit sålbænke holder sig flot i mange år, og de har et eksklusivt udseende.

Materialet på en sålbænk betyder egentlig ikke det helt store, så længe den kan lede vandet væk. Det er trods alt dens funktion. Det kan dog være smart at vælge et materiale som skifer, da det holder mange år.

Ved nogle huse – især murstenshuse – vil man også bare kunne se en murstens sålbænk. Materialevalget til sålbænkene har skiftet meget gennem årene, så du vil også kunne finde beton, zink og aluminium rundt omkring.

Og hvad skal jeg så bruge det til?

Det er ikke alle ord i dit ordforråd, du bruger lige meget. Men det er altid sjovt at lære et nyt ord. Derudover ved du også, hvad ordet er, hvis du en dag får brug for en ny sålbænk.