De bedste betingelser for afsked

Dødsfald kan komme pludseligt, andre kan være forventelige, mens ens for begge er den svære tid der følger. Livets ophøren markeres som bekendt med en afsked, oftest via begravelse, bisættelse eller en borgerlig ceremoni, der giver en sidste mulighed for at tage afsked. Dermed er det også vigtigt at opsætte de bedste betingelse for det sidste farvel. 

Kiste, blomster, dødsannonce, stenhugger, præst, urne, afdødes tøj, tid og sted. Der er mange opgaver og ting at forholde sig til når nogen går bort. Alt dette kan dog afhjælpes med en dygtig og erfaren bedemand, der gør en ære i at gøre perioden overskuelig og dermed give tid til at pårørende kan få sagt ordentligt farvel.

Når sorgen tager over

Når tomhed, afsavn og sorg tager over, kan det være svært, at skulle udføre en række uoverskuelige praktiske opgaver. Hvad, eller nærmere hvem, mangler man mest i en sådan situation? Ofte kan en bedemand med højt niveau af professionalisme og empati løfte både den følelsesmæssige og arbejdsmæssige byrde der følger med et dødsfald.

At mindste en man har kær er en af de største stressfaktorer, vi som mennesker kan udsættes for. Det er i sådanne situationer vi reduceres til blot at være menneskelige: Emotionerne bobler over eller man kan føle sig helt paralyseret. Og det er helt okay. Står du i en situation, hvor du skal bruge en bedemand, så kontakt da en bedemand hvis professionelle netværk sørger for alt det praktiske såsom at tage kontakt til stenhugger, bestille blomster, dødsannonce m.v., således du blot kan koncentrere dig om at komme igennem din sorg.  

Symbolikken i en afsked

En bedemand med høj medmenneskelighed vil stræbe efter at efterleve den afdødes eller pårørendes ønsker om, hvordan det sidste farvel skal gå for sig. I fællesskab med din bedemand kan I gøre afskedsceremonien så smuk og personlig som muligt.

I dag vælger nogle bedemænd at tilbyde urner af bæredygtigt bionedbrydeligt materiale. Dette er ligeledes tilfældet med en bedemand i Dronninglund. Ligeså vælger nogle kiste-producenter også at plante et nyt træ, for hver kiste der købes. Bæredygtighed er måske ikke lige den første tanke, der falder en ind, i en sådan trist situation, men det er om ikke andet en inspirerende tankegang og symbolsk handling, der fejrer netop livet – en tanke man kan trøste sig ved.