Gør dit for klimaet ved at ændre din energiforsyning og spare på elektriciteten

Selvom det er svært at læse, se eller høre nyhederne uden at blive påmindet om klimakrisen, kan det faktisk godt være lidt svært at finde ud af, hvad du kan gøre i dit liv, for at gøre en indsats imod denne krise. Et af de steder hvor de fleste mennesker udleder, højst sandsynligt uden at tænke over det, er f.eks. hver gang du trykker på stikkontakten, hvad end det er for at tænde elkogeren eller krølle håret.

En nedsætning af dit elektricitetsforbrug er en tjeneste mod klimaet

Når du tænder for stikkontakten, og bruger af den strøm, sker der en belastning af miljøet. Det er fordi, at den strøm du bruger, skal produceres et sted – og i langt de fleste tilfælde er denne produktion det modsatte af bæredygtig. For det meste produceres det på kraftværker med fossile stoffer som kul og olie, og disse brændstoffer har lagret enorme mængder af kuldioxid, som så bliver frigivet igen, når de bliver afbrændt. Derfor er produktionen af el et problem for klimaet. Dette er grunden til, at en nedskæring i elforbruget er et bæredygtigt valg. Det er selvfølgelig ikke muligt at leve et el-frit liv, og det er der heller ingen, der forventer – men bare det at huske at slukke lyset efter dig, og slukke for stikkontakten når du er færdig med at lade op, kan gøre en stor forskel.

En ny, bæredygtig energiforsyning

Alle husstande får deres energi et sted fra, hvad end det er fra fjernvarmen eller fra slanger under din græsplæne – og også på denne front er der nogle alternativer, der er mere venlige over for miljøet end andre. Der er også alternativer, der nærmere skal ses på som et bæredygtigt tilskud frem for en reel energikilde. Den mest brugte energiforsyning i Danmark er fjernvarme. Før var fjernvarmen rigtig skidt for miljøet, men mere og mere af fjernvarmen er i dag baseret på grøn energi. Vil du gerne gøre dit energiforbrug med fjernvarmen endnu mere bæredygtigt, kan du installere solceller og bruge energien fra disse om sommeren. En af de klart mest bæredygtige energiforsyninger er en varmepumpe, som bruger varmen fra omgivelserne omkring den, f.eks. fra luften. Der er forskellige størrelser af varmepumper, og hvis du er interesseret, kan du online læse mere om, hvor stor din varmepumpe skal være, for at det er optimalt.