Kender du de forskellige krantyper?

Drømmer du om at lære at operere en kran? Det kan f.eks. være i forbindelse med dit arbejde eller af ren interesse. Det første man skal vide, når man drømmer om at kunne kalde sin kranfører, er, at der findes fire forskellige typer af certifikater, man kan vælge mellem. Lad os se nærmere på dem, og gøre dig klogere!

De forskellige krantyper

Det er imod loven at føre en kran uden den krævede kranføreruddannelse. Der findes 4 forskellige typer af certifikater, som giver tilladelse til at operere forskellige typer af kraner.

Det første kranførercertifikat giver én tilladelse til at føre en kran med en tilladt belastning på over 8 tons/tonsmeter. Det er også denne, man kalder “kranbasisuddannelsen”.

Det andet kranførercertifikat tager man, hvis man gerne vil operere med mobile kraner med en tilladt belastning på over 8 og op til 30 tonsmeter. Det tredje er til dem, der gerne vil føre mobile kraner, der er tilladt belastning på over 30 tonsmeter, og det sidste kranførercertifikat forbereder én til at operere en tårnkran samt fast opstillede kraner, der har en tilladt belastning på over 8 tonsmeter.

Hvor lang tid tager det?

De fleste kan blive kranførere, idet der ikke er mange krav til at tage et kranførercertifikat. Faktisk er de eneste krav, at du skal være fyldt 18 år, samt at du kan fremvise et kørekort eller en fyldestgørende lægeattest (den slags, man normalt får ved lægen, når man får udstedt sit kørekort). Derefter tager der faktisk kun 10 dage at tage et basiskrankursus. Ønsker man derefter at udvide sine kranførertalenter, kan man tage supplerende kurser, f.eks. certifikat til mobile kraner med en tilladt belastning på over 30 tonsmeter.

Hvad skal du bruge en kran til?

Der kan være mange forskellige løfteopgaver, som kræver en kran. Det er af sikkerhedsmæssige årsager fuldkomment essentielt, at man aldrig begiver sig ud i at operere en kran, hvis man ikke har taget kurset til det. Det kan ikke kun gå ud over din egen, men også andres sikkerhed. Hvis du har et enkelt løftearbejde derhjemme, som går og venter på en kran, så lej en lastbilkran her eller bestil mobil kran på samme hjemmeside.