Er skimmelsvamp i drivhuset farligt?

Havesæsonen er for alvor startet, og forårsvejret er lige noget alle os med grønne fingre. Vi skal ud og have plantet grøntsager, blomster og meget andet, som skal nydes hele sæsonen. Samtidig går vi dog også ind i en sæson med nye spørgsmål og nye bekymringer.

I foråret og sommeren begynder det hele at spire i drivhuset. Det er skønt at se de små grønne skud, der senere bliver til lækre frugter eller grøntsager.

Men det er ikke kun lykkelige øjeblikke, når det gror i drivhuset. Det er nemlig ikke alt, som vi haveejere er glade for at se vokse frem. Der kan i periode dukke svamp op. Det kan være mug eller skimmel på overfladerne i drivhuset. Mange bekymrer sig for, hvorvidt det er farligt og sundhedsskadeligt, som når man oplever skimmelsvamp indenfor i huset.

Kender du symptomerne på skimmelsvamp?

Der findes mange klassiske symptomer på skimmelsvamp, som nemt kan forveksles med allergi eller influenza. Lad os lige gennemgå et par af dem:

  • Hovedpine
  • Koncentrationsbesvær
  • Hoste
  • Kløende øjne
  • Tilstoppet næse
  • Rødme og kløende hud

Symptomerne kan være meget forskellige fra person til person. Der findes altså ingen facitliste, og du kan ikke alene bruge symptomerne som bevis for skimmelvækst. Derfor er det altid en god til at holde øje med din og familien reaktion, hvis I har været væk hjemmefra i et stykke tid. Forsvinder symptomerne, når I er væk – og tager til igen, når I kommer hjem? Så kan det være skimmelsvamp.

Hvad gør man ved skimmel i drivhuset?

Heldigvis er skimmelsvamp i drivhuset forholdsvis harmløst. Dog er det altid et tegn på, at der ikke helt er balance i forholdene. Noget er forkert. Først og fremmest skal du have styr på luftfugtigheden. Den er sandsynligvis for høj. Det kan heldigvis klares let ved at åbne et vindue eller døren fra vinter og frem til vækstsæsonen.

Skimmelsvamp kan også vokse frem hvis luften ikke kan komme godt nok rundt. Derfor må du ikke fylde drivhuset op med havemøbler eller på anden måde bruge det til opbevaring. Samtidig skal jorden holdes tør, når det ikke er vækstsæson.

Den ekstra luft løser dog ikke altid problemet med skimmelvækst på overflader. Svampen kan også vokse selvom der er tørt. Her er svampen mere hårdfør end planterne. Det kan ske, hvis der er meget organisk næring i jorden.

Mistanke om skimmelsvamp i huset

Har du ikke blot en mistanke om skimmelsvamp i drivhuset men også i din bolig, skal du ikke tøve med handling. Mange tror, at man nemt kan fjerne skimmelsvampen ved at vaske og skrubbe det angrebne område. Det er dog ikke altid nok. Skimmelvækst er ikke altid begrænset til den synlige del. Derfor bør du altid finde kilden til skimmelsvampen. Det kan byggesagkyndige eller andre professionelle fagfolk hjælpe dig med. De har erfaring i test for skimmel og fjernelse af skimmel.

Det handler om at reagere hurtigt, så skimmelsvampen i dit hjem ikke når at brede sig mere.