Skiundertøj til børn i merinould

Skal du på skiferie med dine børn eller skal de blot være ude i de kolde måneder, er det oplagt at give børnene noget varmt skiundertøj på som inderste lag. Så kan de små lege ude i mange timer uden at blive kolde.

Skiundertøj fås i flere varianter. Der er skiundertøj i ren kunststof som eks. polyester, nylon og lignende og så fås skiundertøj også i uld. Og så er der forskellige blandingerne og her vil jeg fremhæve uld/silke en af de gode.

Hvilket skiundertøj skal du så vælge til junior?

De forskellige typer af skiundertøj har forskellige egenskaber. Det er vigtigt at være opmærksom påegenskaber som:

  • Isoleringseffekt
  • Svedtransport
  • Lugt
  • Hvor hurtigt det tørrer
  • Vaskbarhed

For ikke at komme til at fryse når børnene er ude i kulden skal de have transporteret sveden væk fra huden samtidig med, at der skal være en isolerende effekt. Isolation opnås via et lag af stillestående luft. Nogle af de syntetiske stoffer er gode til at transportere fugt væk fra kroppen, men indeholder ikke stillestående luft for isolation. Her er det at merinoulden kommer til sin ret. Uld er nemlig ret god til at sende fugt væk fra kroppen samtidig med. Og da uldfibre er små fibre med masser af luftlommer, har uld den stillestående effekt, som giver god isolation. Bomuld er dårlig til begge og bør derfor aldrig bruges til skiundertøj. Det bliver klamt og kold.

Du kender det sikkert fra dit eget træningstøj, tøj i kunststof kan komme til at lugte meget grimt efter kort tid. Velbehandlet uld (vasket i uldvaskemiddel med lanolin) har en selvrensende effekt som gør, at børnenes skiundertøj holder sig rent og lugtfri i længere tid og skal derfor ikke vaskes så tit.

Både uld og kunststoffer tører ret hurtigt så hænges det til tørre efter endt brug, så vil det være tørt til brug dagen efter.

Uld var engang vanskeligt at vaske, men den moderne merinould, som næsten alt uldtøj er lavet af nu, er ikke sværere at vaske end andet materiale. Det meste skiundertøj i uld kan vasks i maskine på 40°C så længe man benytter et skåneprogram og husker at benytte uldvaskemiddel med lanolin.

Med udgangspunkt i ovenstående vil jeg konkludere at det varmeste skiundertøj til børn er det i merinould. Uld isolerer og holder barnet varmt selv om uldundertøjet skulle blive fugtigt.

Skiundertøj til børn er ikke kun til skituren

På grund af uldens gode egenskaber er det oplagt at bruge skiundertøjet til andre formål end skituren. Skiundertøjet er glimrende til børnene når de skal på telttur, spiller fodbold eller rider udenfor om vinteren, og også bare som nattøj. Skiundertøj i merinould til børn er godt at have liggende, da det kan bruges til så mange formål ud over skituren.

Skiundertøj i uld kradser ikke

Den moderne uld som det meste skiundertøj er lavet af, er fra merinofåret. Fordelen ved uld fra den race er, at uldfibrene er meget tyndere og derfor ikke kradser. Det er de grove uldfibre fra andre racer vi kender fra vores barndoms kradsende uldbluser. Faktisk er uldtøj i merinould ret blødt og lækkert og det holder sin blødhed efter mange vaske. Vælger man en variant i uld/silke får det også en mere glat fornemmelse. Silken har samme gode egenskaber fra ovenfor og det er stærkere end uld, så skiundertøj i uld/silke vil være lidt tyndere og lettere, da det er stærkere.

https://uldtoj.dk/produkt-kategori/undertoej/skiundertoej/