Guide: Hvilken type uld skal du vælge?

Uld er blevet nok det mest udbredte materiale til undertøj og andre tekstiler, da det tilbyder en vis kvalitet og behagelig følelse for huden. Uld passer godt til omskifteligt vejr, da uld er god til at regulere kroppens temperatur, hvilket også betyder, at uld hjælper kroppen med at ånde og fører sved væk fra kroppen. Derudover er uld også naturligt bakteriehæmmende og kommer ikke hurtigt til at lugte af sved. Alt i alt er det et utroligt godt materiale til diverse typer tøj og andre tekstilproduktioner.

Men hvilken uld er bedst?

Det er umuligt at svare på, hvilken uld der er objektivt bedst. Folk foretrækker forskellige typer uld, der har forskellige egenskaber. Her er nogle af de mest anvendte:

  • Merinould. Denne uld er fra merinofåret, der blandt andet holder til i New Zealand. Merinould er af høj kvalitet og kan komme helt ned til 10 mikrometer i diameter. Merinould er god til undertøj, da den fine uld ikke kradser. Derudover er denne uld også blød, slidstærk og åndbar, hvilket den deler med lana-uld. Du kan få kvalitetsrig lana og merino cotton fra Hjertegarn
  • Shetlanduld. Denne uld kan ses som merinouldens lillebror. Den har lidt samme egenskaber, men er af lidt ringere, billigere kvalitet. Den har mindre fine tråde, hvilket gør den kradser mere, men den har dog stadig en vis kvalitet.
  • Kashmiruld. Denne uld er fra en ged i stedet for et får, hvilket også gør det dyrere, da geder ikke giver så meget uld. Kashmiruld er yderst blød og fin og kradser på ingen måde. Kashmiruldens kvalitet kan ses i det faktum, at den altid er tyndere end 19 mikrometer.
  • Uld og nylon. Her har man kombineret to materialer. Nylon bruges her til at gøre ulden mere slidstærk, og hvis man blander det 90/10, beholder ulden stadig sine egenskaber, men bliver blot stærkere.