Alt du skal vide om varmepumper

Flere og flere danskere vælger at skifte fra olie-, el- og naturgasopvarmning til varme fra varmepumper. Årsagerne hertil er at finde i fordelene og ulemperne, der er ved varmepumper, for hvis du kan leve med en smule støj omkring anlægget, kan du med en varmepumpe få en miljøvenlig og effektiv opvarmning af luft eller vand. Derfor kan du ofte spare mange penge på elregning, så prisen på selve pumpen er tjent ind inden for kort tid. Derudover er pumperne meget effektive i forhold til andre måder at opvarme boligen på. Hvis du overvejer at skifte din nuværende varmeløsning ud med noget mere miljøvenligt, effektivt og pengebesparende, får du her en oversigt over to forskellige varmepumper og deres fordele og ulemper, så dit valg kan blive nemmere.

Luft til luft varmepumper

En luft til luft varmepumpe er en pumpe, som tager varmen fra luften eller jorden og omsætter den, så du kan opvarme dit hjem via luft gennem et varmeanlæg eller via vand gennem radiatorer eller gulvvarme. Pumpen placeres på en ydermur, så den del, der er udenfor, kan trække luft ind, mens delen indenfor kan omsætte varmen og fordele den de respektive steder. 

Fordele og ulemper ved luft til luft

Fordelen ved denne type varmepumpe er, at den er billig i drift, hvorfor du med investering i denne pumpe årligt kan spare mange penge på varmeregningen. Derudover er det en ideel pumpe til kolonihavehuset eller sommerhuset, da den både fungerer om sommeren og om vinteren. Ulemperne lyder på, at pumpen er lille, hvorfor du måske har brug for flere for at kunne opvarme eller nedkøle hele huset. Derudover er den støjende og den giver kun rumvarme. Dog er pumpen billig i forhold til andre varmeløsninger, og med en pris på mellem 10000 og 20000 kan du derfor spare penge på varmeregningen og hurtigt tjene beløbet hjem.

Luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe bruges oftest til radiatorer eller gulvvarme, men de kan også bruges i huse til at opvarme, køle og cirkulere luften. En luft til vand varmepumpe overfører varmen fra luften til vandet, som derefter kan fordeles ud i radiatorer eller gulvvarmenettet. Denne type varmepumpe kan også bruges i forbindelse med en varmtvandsbeholder, så du aldrig skal vente på, at vandet bliver varmt. 

Fordele og ulemper ved luft til vand

Fordelene ved luft til vand varmepumpen er mange. Blandt andet er den stor nok til at kunne opvarme hele dit hjem, og den behøver kun strøm som energikilde. Den giver ligesom luft til luft pumpen også mulighed for aircondition, men sammenlignes disse typer er luft til vand mere effektivt i det lange løb. Derudover bruger den ikke meget plads, da du oftest kan nøjes med én til at varme hele dit hjem op. Den eneste umiddelbare ulempe ved denne type varmepumpe er, at den er støjende, så hvis du kan leve med lidt støj, kan du med denne pumpe varme boligen op, mens du sparer penge, da den er miljøvenlig i forhold til andre varmemetoder.