Dette skal du overveje, før du køber en foodprocessor

Der findes rigtig mange redskaber i køkkenet, som kan gøre tilberedningen af maden lettere. En af disse er foodprocessoren, som kan klare mange opgaver, såsom at hakke, skære, blende og blande.

Hvilken foodprocessor skal jeg så vælge?

Man skal først og fremmest kende sit behov og niveau, når man vælger sin foodprocessor angående både størrelse, tilbehør, rengøring og pris, men det kan stadig være svært at finde ud af, hvilke modeller der vil være de bedste valg.

Derfor har den danske forbrugerside Forbrugsguiden.dk skrevet en artikel, hvor de bedste foodprocessorer i alle prisklasser og fra flere mærker gennemgås. Her ses nærmere på, hvad modellerne kan, og hvordan diverse modeller har klaret sig i udvalgte eksperttests, hvor eksperter har undersøgt og vurderet de enkelte modeller.

Vælg den rigtige model

Der findes rigtig mange typer af foodprocessorer på markedet, så det kan være svært at finde ud af, hvilken model man skal vælge. Der er nemlig flere ting, man bør være opmærksom på, og baseret på ekspertviden fra det britiske testmagasin Which.co.uk vil vi her forklare, hvad man bør skrive sig bag øret:

Typer – minihakker eller foodprocessor

En foodprocessor er designet til at gøre arbejdet i køkkenet lettere, hurtigere, mere præcist og med mindre besvær – det gælder især i forhold til madlavningen, men foodprocessoren kan også assistere, når man bager. Der findes både foodprocessorer og minihakkere, og den store forskel på disse to er størrelsen, prisen og antallet af opgaver, de kan udføre.

En minihakker vil nemlig kunne udføre mange af de samme opgaver som en foodprocessor, så hvis man kun ønsker at benytte sig af en maskine til hakke-, skære- og blendeopgaverne en gang imellem, så kan en minihakker være et bedre valg. Dog har minihakkerne ofte også begrænsninger angående kapaciteten, da de ikke vil kunne tilberede mange ingredienser ad gangen. 

Hvis man derimod ofte står i køkkenet med mange forskellige ingredienser og fødevarer, som skal forberedes og tilberedes, så vil foodprocessoren være det naturlige valg. Nok fylder de mere og er dyrere end minihakkerne, men til gengæld vil man også få en model, der kan udføre langt flere opgaver.

Tilbehør

Antallet af disse opgaver varierer fra foodprocessor til foodprocessor. Nogle modeller vil kun kunne udføre basisopgaverne som netop at hakke, skære, blende og blande, mens de lidt mere avancerede modeller kommer med mere tilbehør. Det betyder, at de større modeller ofte også vil kunne lave smoothies, fremstille suppe og puré samt piske og ælte, hvilket desuden gør denne type ideel til bagning.

Eksperterne anbefaler, at man ser nærmere på sine behov, for hvis man køber en mere avanceret model med mere tilbehør, så vil andre køkkenredskaber – såsom blenderen eller køkkenmaskinen – blive overflødige, og det betyder, at man både kan spare penge og plads i køkkenet.

Størrelse

Størrelsen er også en væsentlig faktor, når man vælger foodprocessor, for foodprocessorer kan godt rent fysisk fylde en del på køkkenbordet. Overvej derfor inden køb, hvor meget plads der findes i køkkenet. 

Husk at foodprocessorer kommer med høje låg og rør, så derfor kan det være nødvendigt at have et skab med en god højde, for at foodprocessoren kan være der.

Vægten er også et vigtigt parameter – især hvis man ofte slæber foodprocessoren fra skabet til bordet. Foodprocessorer kan nemlig let veje op omkring de 8-9 kilo.

Kapacitet

De forskellige foodprocessorer kan desuden håndtere forskellige mængder af ingredienser, så hvis man ofte vil lave meget mad ad gangen, så bør man vælge en model med en skål med stor kapacitet. Nogle modeller kommer både med en stor og en lille skål. Det gør det lettere, hvis man engang imellem kun skal tilberede en mindre mængde mad.

Påfyldningsrørets størrelse

Man tilføjer ingredienserne til foodprocessoren via et påfyldningsrør. Disse rør varierer i størrelse afhængig af modellen, og det kan være en god ide at investere i en model med et stort påfyldningsrør – det betyder, at man kan tilføje større ingredienser og dermed ikke behøver at hakke og skære dem i stykker først.

Støj

En foodprocessor vil altid larme lidt, men nogle mere end andre. Hvis støjen irriterer dig, så gå efter en så stillegående model som muligt.

Rengøring

En foodprocessor kommer ofte med mange dele og med mange kroge og hjørner – det kan gøre opvasken til en stor opgave. Derfor kan det lette rengøringsarbejdet noget, hvis man køber en model, der kommer med tilbehør, som tåler maskinopvask. Læs dog altid brugsanvisningen angående rengøring grundigt, for nogle stykker tilbehør kan have specifikke krav til maskinopvasken – for eksempel at de kun må rengøres på 40 grader eller ikke udsættes for tørringsprogrammer.

Pris

Prisen på foodprocessorerne afhænger ofte af mærke, kvalitet og hvor meget tilbehør, de kommer med. Which.co.uk forklarer, at de dyreste foodprocessorer let kan komme op over flere tusinde kroner, men man kan også få gode modeller til lige under de 1.000 kroner.

Eksperterne anbefaler, at hvis man har budgettet til det, så bør man vælge en af de lidt dyrere modeller, idet det er eksperternes erfaring, at man så får en model, der består af mere kvalitet og har en længere levetid end de billigere modeller.