For lav aldersgrænse på alkohol?

Der findes utallige former for misbrug. De mest udbredte er alkohol, kokain, hash, medicin og benzodiazepiner. Af disse misbrug er alkoholmisbrug det flest mennesker lider af. Alkohol er også det, af de ovennævnte “stoffer”, der er nemmest at komme i besiddelse af. I Danmark har vi en meget lav aldersgrænse på køb af alkohol. Den ligger på 16 år, hvor i de fleste andre lande er på 18 år og nogle endda på 21 år. Udover vi i Danmark har en af de laveste aldersgrænser på køb af alkohol, har vi også en af de højeste alkoholforbrug i hele verden. Mange vil sige der er en direkte korrelation mellem den lave aldersgrænse og det høje alkoholforbrug. Alle har sin egen personlige holdning til den lave aldersgrænse. Du kan argumentere for, at det er en del af den danske kultur. Der er dog desværre en anden altoverskyggende statistik, som burde få os til at overveje at ændre vores aldersgrænse. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, at have et stort alkoholforbrug, jeg er sikker på der er nogle som nok skal kunne finde en positiv måde, at vinkle den på. Bagsiden af medaljen er dog, at vi også har et af de største antal af personer der har et alkoholmisbrug. Op mod 650.000 danskere har skadeligt alkoholforbrug. Sagt med andre ord, er det personer som burde komme i misbrugsbehandling. Det er et skræmmende højt tal og det mener jeg personligt hænger sammen med den lave aldersgrænse på alkohol.

 

Det er klart flere mænd end kvinder som har et alkoholmisbrug og burde komme i misbrugsbehandling. Der er lavet undersøgelser der viser, at næsten hver femte mand i Danmark viser tegn på et alkoholmisbrug. Hvis ikke det er alarmerende så ved jeg ikke hvad der er. Der findes utallige af misbrugscentre rundt omkring i landet, hvor vi kan sende alkoholmisbrugerne i misbrigsbehandling. Desværre er det alt for få som nogensinde kommer i misbrugsbehandling. Faktisk har Danmark nogle af de bedste misbrugscentre i verden. En af dem ligger ved Århus og hedder Behandlingscenter Søby Park. De er bekendt med problematikken omkring de mange alkoholmisbrugere. Udfordringen for dem er, at få motiveret alkoholikerne til, at komme i misbrugsbehandling og gøre noget ved det.

Hvem kan gøre en forskel?

At hæve aldersgrænsen på alkohol er først og fremmest ikke noget vi normale dødelige har indflydelse på. Ydermere, er det langt fra sikkert, at det vil løse noget, at hæve mindstealderen for køb af alkohol. Det må være op til vores kære politikere, at tage den beslutning. Der er heldigvis andre der kan gøre en forskel. Hvis vi skal have flere alkoholikere i misbrugsbehandling, skal der være folk der hjælper dem på vej. En alkoholiker tager ikke selv initiativ til, at komme i behandling. Derfor er det op til de pårørende. Når man snakker om pårørende til en alkoholiker er det ofte kone/mand, børn eller forældre der bliver refereret til. De er de personer der er tættest alkoholikeren. De er i alkoholikerens intimsfære og derfor vil det i de fleste tilfælde være mere naturligt for de pårørende, at forsøge at motivere alkoholikeren til, at gå i misbrugsbehandling. Men der er faktisk andre muligheder også. Ulempen ved at det er de tætteste pårørende, der forsøger at motivere er, at deres “visdom” nogle gange praler af. En misbruger har brug for at høre sandheden fra en, som kender personen, men ikke befinder sig i intimsfæren. Budskabet får mere pondus når det kommer fra andre end de tætteste. Den bedste effekt opnås ved, at de pårørende i intimsfæren først konfronterer alkoholikeren og det derefter bliver bakket op af en lignende konfrontation fra en uden fra intimsfæren. Spørgsmålet er bare, hvem ude for intimsfæren er kvalificeret til, at tage sådan en samtale og opfordre til misbrugsbehandling. Det kan være arbejdsgiveren. Jeg er sikker på, at det kommer som en overraskelse for nogen, specielt for dig som selv er arbejdsgiver. Sandheden er den, at en arbejdsgiver rent faktisk kan fungere som en uundværlig støtte samt motivation for, at få alkoholmisbrugeren i misbrugsbehandling. En arbejdsgiver kan sjældent stå alene med, at forsøge at motivere til en til at gå i misbrugsbehandling. Derimod kan de medvirke og være en uundværlig støtte for alkoholikeren. Der er ekstreme tilfælde, hvor arbejdsgiveren kan se sig nødt til, at stille et ultimatum. Et ultimatum der lyder på, misbrugsbehandling nu eller en fyreseddel. Det er også en mulighed men langt fra altid den bedste. Det farlige ved at gøre det på den måde er, at alkoholikeren kan tage det ilde op og føle sig angrebet. Hvilket faktisk kan medfører en intensivering af misbruget. Du skal derfor have professionel rådgivning inden du kaster dig ud i noget.

Hvilket misbrugscenter udøver den bedste misbrugsbehandling?

En misbrugsbehandling er ikke bare en misbrugsbehandling. Med det mener jeg, at der er en verden til forskel, alt efter hvilket misbrugscenter du vælger. Selvom standarden for misbrugsbehandlinger herhjemme er meget høj, findes der også steder du gerne vil undgå. Men i stedet for at nedgøre visse misbrugscentre, vil jeg hellere komme med en anbefaling på et misbrugscenter, hvor du med ro i maven kan sende alkoholikere i misbrugsbehandling. Behandlingscentre Søby Park er det misbrugscenter som jeg gerne vil anbefale. Det her handler ikke om reklame. Det her handler om jeg personligt gerne vil have gjort noget ved det faktum, at vi har så mange i Danmark, der er afhængige af alkohol.

 

En måde vi kan forsøge at komme det til livs på er først og fremmest ved, at sørge for de som vælger misbrugsbehandling, faktisk kommer ud af deres misbrug. Hos Behandlingscenter Søby Park kommer 4 ud af 5 ud af deres misbrug efter en misbrugsbehandling. Med andre ord bliver 80% af dem vi sender til Århus fri fra deres misbrug. Det er der ingen, i hvert fald meget få, misbrugscentre der kan matche. Derfor synes jeg der er utrolig vigtigt, at før vi vælger at tage kampen op og tage konfrontationen med alkoholikeren, at vi ved hvor vi vil sende personen i misbrugsbehandling henne. Det går ikke vi kæmper en lang og sej kamp for at få en misbruger i misbrugsbehandling og vi så afslutningsvis ikke ved hvem vi skal kontakte. Derfor er min anbefaling til dig, kontakt Behandlingscenter Søby Park.