5 myter om forkølelsessår

Vidste du, at der findes to forskellige former for herpes og at der er forskel på, om man er smittet med den ene eller den anden? Der eksisterer mange myter om forkølelsessår. I denne artikel kan du læse mere om forkølelsessår og få styr på dine facts!

 

Der findes én form for herpes. FALSK

Mange tror, at der kun findes én form for herpes. Det er ikke tilfældet. Der findes to forskellige former for herpesvirus. De to hovedformer er herpes simplex virus 1 –  HSV-1 – som ofte ses på læberne og i mundvigen, hvorimod herpes simplex virus 2 – HSV-2 – typisk opstår på kønsdelene. Forkølelsessår på læberne kan dog også forekomme med HSV-2, men det er mindre hyppigt. HSV-1 har de fleste prøvet at være smittet med, ca. 70-90% af den voksne befolkning har antistoffer mod HSV-1, hvilket betyder at de har været udsat for dette virus.

 

Sollys kan provokere/udløse et udbrud. SANDT

Hvis man kan fornemme et udbrud er på vej, bør man sørge for, at beskytte det mod solen. Kraftigt sollys kan være med til fremprovokere et udbrud, og man bør derfor anvende en læbepomade med solfaktor, for at forhindre et muligt udbrud.

 

Når man først er smittet med virusset, findes det i kroppen resten af livet. SANDT

Når først man er smittet med forkølelsessår sidder virusset i kroppen resten af livet. Det betyder at selv om forkølelsessåret er forsvundet, kan det gå i udbrud igen når som helst. Sollys, stress, menstruation eller nedsat immunforsvar (ved forkølelse fx) er faktorer, der kan være med til at fremkalde et udbrud.

 

Forkølelsessår smitter kun når det er i udbrud. FALSK

Mange tror, at virusset kun kan overføres, når selve forkølelsessåret er i udbrud. Det er dog ikke tilfældet. Forkølelsessåret kan både smitte når såret er i udbrud, men også når såret ikke er synligt. Smitten sker dog oftest når forkølelsessåret er i udbrud og blærerne brister.

 

Jo hurtigere man starter behandlingen, jo hurtigere forsvinder såret. SANDT

Man bør starte behandlingen af forkølelsessåret lige så snart man mærker de første symptomer. Ofte føles de første symptomer på forkølelsessår som en prikken og stikken omkring det område, hvor det går i udbrud. Der findes mange forskellige behandlingsmetoder for forkølelsessår, men det gælder for dem alle sammen, at man får det bedste resultat, hvis man starter behandlingen tidligt.

Vil du vide mere om forkølelsessår? Læs mere på Zovir.dk.