Guide til trægulve: alt hvad du bør vide om parketgulve

Et parketgulv er en af de mest populære gulvtyper i danske hjem, og det er ikke uden grund – parketgulve er nemlig både flotte, spændende og slidstærke, og er derfor en god og funktionel løsning til de fleste hjem. Men parket er ikke bare parket – der findes utallige kombinationsmuligheder af træsorter, sorteringer, overfladebehandlingsmuligheder samt metoder at lægge gulvet på. Læs videre og bliv klogere på alt, hvad der er værd at vide om parketgulve, og lad dig inspirere af de flotte parketgulve fra FlotteGulve.

Forskellige træsorter

Ofte består et parketgulv af en slidstærk træsort, som eksempelvis eg, bøg, mahogni eller ask, da overfladen bliver stærk og holdbar til lidt af hvert. Valget af træsort kommer mest an på, hvilken farve du gerne vil have, at dit trægulv har, og hvilket udtryk du ønsker i rummet. Nogle træsorter er meget lyse, hvorimod andre er mere rødlige og brune og nogle helt andre er en del mørkere. Træsortens naturlige farve kan dog ændres ved hjælp af overfladebehandling, men det kommer længere nede i teksten.

Forskellige varianter af parket

Der findes forskellige metoder at lægge parketgulvet på, og alt efter metoden vil du få et forskelligt udtryk i din bolig. Det mest almindelige og helt klassiske parketgulv består af mindre stykker træ, der alle bliver lagt i samme retning, så de tilsammen udgør noget, der kan minde om et linjeret trægulv. Denne type parketgulv giver et roligt udtryk, da der ikke sker for meget, men da forskelligheden i de mindre stykker træ stadig danner et spil i gulvet. Skal der ske noget mere og være mere livligt, kan parketgulvet lægges i forskellige mønstre. Et kendt mønster er sildebensparket, hvor inspirationen er hentet fra fiskeben – de korte træplanker danner spidser, og skaber derved en spændende overflade. En lidt mindre kendt metode, som dog stadig ses mange steder, er hollandsk mønster, hvor trægulvet nærmest bliver flettet sammen, så det danner små firkanter af træstykkerne.

Forskellig overfladebehandling

Som tidligere nævnt kan overfladebehandlingen af træet have stor betydning for gulvets udseende, farve og udtryk. En hvid olie eller lak kan eksempelvis gøre et mørkt gulv lysere, hvorimod en neutral behandling bevarer træets naturlige farve. Overfladebehandlingen kan også hjælpe til med at forlænge gulvets holdbarhed. For eksempel vil en hård lak lægge sig som et beskyttende lag oven på gulvet, som vil tage imod den slitage, der unægteligt vil komme. Lakerede trægulve vil være vandafvisende og lette at vedligeholde og rengøre. Vælger man olie til overfladebehandling, vil gulvene blive mere sarte og være mere følsomme overfor pletter, men til gengæld kan olien bringe træets naturlige karakteristika frem, når den trænger ned i træet.

Forskellig sortering

Når producenterne af parketgulve vælger træ, bliver det sorteret alt efter hvor på træet det kommer fra, og hvordan det ser ud. Der findes rigtig mange forskellige sorteringer, som alle har hver deres egenskaber, farve og udtryk. Som tommelfingerregel bliver træet sorteret efter en skala, der går fra rolig og elegant over naturlig til levende. Sorteringen kan altså have meget betydning for, hvordan dit endelige trægulv kommer til at se ud.