Fem uundværlige typer beklædning til din baby

Babytøj er noget af det, som de fleste forældre anskaffer sig allerede inden babyen kommer til verden. Det er hyggeligt, måske mest for den kommende mor, at shoppe til den lille ny, mens man går og glæder sig. Lidt lyseblåt til drengen og lysrødt til pigen, eller måske noget helt kønsneutralt – og så kan han eller hun bare komme til verden. Det første indkøb til babyen kan variere meget, alt efter om man får er et sommer- eller vinterbarn, men der findes en håndfuld basics, som alle forældre må anskaffe sig.

Baby basics til årstiden

Bløde buks/trøje sæt, bodystockings, bittesmå strømper og en hue og overtøj som passer til årstiden er must haves til alle babyer. Børn under et år – og specielt spædbørn under et halvt år – er særligt udsatte for kuldepåvirkning. Da børn afgiver en stor del af deres varme fra hovedet, er det vigtigt at små børn altid har en hue på i køligt vejr og hvis det blæser. Om sommeren kan en tynd bomuldshue klare jobbet, mens vintersæsonen kræver varmere materialer, som fx uld. Det samme gælder med bodystockings, som både findes med korte og lange ærmer og i materialer som bomuld og uld.

Strømper og strømpebukser findes også i forskellige materialer, som passer til de forskellige årstider. Som ny forælder kan være en fordel at købe relativt få stykker af hver del, da babyer vokser hurtigt, og man ofte først hen ad vejen får en fornemmelse for omfattende en garderobe et lille menneske har brug for.

Garderoben vokser med barnet

I takt med at babyen voksen, vokser garderoben og behovet for flere forskellige slags babytøj typisk også. Med babyens bevægelighed opstår behovet for praktisk og slidstærkt udendørstøj. Da det lille barn stadig mest kravler og sidder på numsen, er det vigtigt med varmt og isolerende overtøj, som kan holde barnet varmt og tørt, selv når det sidder stille i en sandkasse.

I overgangsperioderne er softshell et godt valg til din baby, da det både er vindtæt og åndbart. I sommerperioden er det praktisk at have et par tynde overtræksbukser, fx regnbukser til leg i sandkassen, de findes i både vand- og vindtæt og åndbart materiale og i tekstiler, som ikke hæmmer babyens bevægelighed.

Hjemmesko til alle aldre

Med babyens motoriske udvikling, ændrer kravet til fodtøj sig også. Den helt lille baby har brug for et par varme og bløde hjemmesko, som sidder godt fast på foden, her er et par bløde fløjls sko med elastik og fleece foring en god løsning. Den lidt ældre baby, som måske er begyndt at møve sig rundt på maven, kan have glæde af et par hjemmesko med skridsikker bund, som kan hjælpe lidt på fremdriften, fx et par bløde skindfutter, som tillader barnets fod at ånde og vokse frit.

Tommelfingerregel til dit barns beklædning

Bevægelighed er en vigtig tommelfingerregel, lige meget om du køber undertøj, fodtøj eller fodtøj til din baby. Vær altid sikker på, at babyen ikke bliver hæmmet, men kan bevæge sig frit, helst i løst og afslappende tøj og fodtøj som passer til babyens motoriske udvikling. Og så skal beklædningen selvfølgelig passe til årstiden, så babyen hverken bliver for varm eller kold. Hvis du allerede har anskaffet dig alle eller de fleste af de beklædningstyper, som vi har været omkring, så er du godt rustet til at klæde din baby på.