Kørekort til 17-årige har været populært, men…

Siden 1. januar 2017 har der været muligt at begynde at tage kørekort allerede som 17-årig. Det er en 3-årige forsøgsordning, hvor der er en lang række regler tilknyttet. Fx skal en 17-årige altid være ledsaget et en person med kørekort, vel og mærket i ædru tilstand. Selvom der følge en lang række regler med i forsøgsordning, tager vi et kig på om det nu også er en idé at køre bil som 17-årig.

Forsøget har indtil nu vist:

Der er både fordele og ulemper ved at begynde på kørekortet allerede som 17-årig. Forsøget har været i gang i lidt over halvandet år, og vi har set en del erfaringer nu. Man kan allerede som 16-årige (16 år og 9 måneder) begynde at tage kørekort, og faktisk er det muligt at komme til køreprøve på dagen hvorpå bilisten fylder 17 år. Ordningen med en 17-årige kræver dog en samtykkeerklæring fra forældrene.

Erfaring har aldrig være en ulempe og især mht. kørekort er erfaring vigtig. Derfor er det en god erfaring de unge får overdraget, fra den erfaren med bilist. På den måde kommer den unge bilist til at opleve mange forskellige trafiksituationer sammen med en erfaren bilist og de får hjælp til at håndtere situationen. Det giver den unge bilist et bedre udgangspunkt i trafikken, og at det mindsker risikoen for uheld.

Dog kan den unge bilist hurtigt blive uopmærksom og overmodige. Det viser statistikken dog ikke. Tal fra østjyllandspoliti viser at der kun har konstateret fem tilfælde af lovovertrædelser i forhold til kravet om at have en ledsager med i på køreturene. Det er positivt for køreskoler som tilbyder kørekort omkring Århus, og Jylland generelt.

Tag snakken med den 17-årige inden

Når man tager bil kørekort følger der et vist ansvar med. Det er vigtigt at personen som skal i gang med kørekortet, er opmærksom på det. Før et barn bliver sendt ud i trafikken, skal man som forældre overveje, hvilken løsning der fungerer bedst for sit barn. Nogle har det bedst med at køre med en professionel kørelærer, når de bliver 18, mens andre gerne vil prøve lidt på forhånd med mor eller far. Hvis du vælger den forkerte løsning, kan det hurtigt blive en meget dårlig oplevelse for den unge.