Madlavning kræver teknikker

Danskerne bruger mindre og mindre tid i køkkenet når man sammenligner nu med for 30 år siden. Det går dog i den rigtige retning, men kun langsomt.

I en tid hvor tid er vores vigtigste ressource og mangelvare, er tiden til at sætte sig ind i påkrævede madteknikker oftest for lille – med store konsekvenser til følge. Vi prøver typisk at lave noget nyt én gang med et dårligt resultat. Det gør at vi går tilbage til det vi plejer, f.eks. at købe vores brød hos bageren/supermarkedet, købe for-bearbejdet mad eller take-away/junk food.

Vi har talt med Per Asmussen, redaktør hos GastroFun.dk (madforum/medie med fokus på madteknikker og opskrifter) og får et par bud på hvordan et par teknikker kan gøre danskerne bedre i køkkenet og give dem mod på at lave mere mad selv.

Bagværk

Vi starter inden for bagværk. Franskbrød købt hos bageren er altid hævet flot op, er nemt at skære igennem, dejlig luftig og har en hård og saftig skorpe. Er det så fordi at bageren bruger kemi eller har specielt udstyr? Nej, siger Per Asmussen og uddyber: ”Franskbrød kræver teknik at bage. Hvis man ”bare” lægger en dejs i en brødform, så vil det ikke hæve op og blive en kompakt sag. Dejen skal hjælpes ved at foldes på en speciel måde, der er lidt svær at beskrive. Se derfor hele vores opskrift på franskbrød her, hvor vi via billeder viser foldeteknikken. Derudover er det vigtigt at brødet æltes godt igennem, så melets gluten bliver strukket. Til sidst skal man tænke i varme – jo mere, jo bedre. Din ovn skal være så varm som overhoved mulig når brødet sættes ind i den”.

Der findes et hav af andre bagværksteknikker, men den her fra franskbrødet er en af de nemmeste at gå til og den giver den hurtigste succesoplevelse i privatkøkkenet.

Tilberedning af kød

Er du en af dem der har svært ved at styre hvornår din bøf eller steg er medium-rear, rear eller medium? Så er madlavningsteknikken sous vide skabt til dig. Teknikken går i bund og grund ud på at dit kød tilberedes i en pose under vand, hvor vandets temperatur er stabil.

F.eks. vil en entrecotes bøf skulle tilberedes i 1,5 timer (ja, du læste rigtigt), men med en stabil vandtemperatur på 56 grader, er du sikker på at få en perfekt medium-rear bøf, hver gang.

Det kræver dog lige at kødet tages ud af posen bagefter og lynhurtigt steges på en glohed pande eller en grill i kort tid, for at kødet får den velkendte stegeskorpe. Du kan læse mere omkring sous vide og den nye populære teknik, dry aging, på Dryaged.dk.