Hovedpine? Hvorfor får vi hovedpine?

Vi kender alle sammen den ulidelige følelse af at have hovedpine, men hvad er det helt konkret som sker inde i hovedet, når det hele pludselig synes at dunke? Kommer hovedpinen af sig selv, eller kan man gøre andet end det helt almindelige råd, at drikke mere vand? Vi dykker ned i den almene lidelse blandt danskere, samt ser på hvad hovedpine skyldes.

Alle voksne har med garanti oplevet at have hovedpine på et tidspunkt, men det er ikke altid at vi kender årsagen? Du synes at du har drukket nok, men trods alle forskrifter, så opstår der pludselig en irriterende hovedpine.

Der kan være mange årsager til at hovedpine opstår. Vi kender det bedst som disse spændinger i nakken, den generelle trykken i hovedet, som afgiver en masse smerter, som ligeledes kommer i forskellige styrkegrader, men uanset styrken, så betegnes det hele som udgangspunkt som hovedpine. Hovedpinen opstår ofte af flere grunde, hvor de mest normale er at vi har sovet for lidt, har haft travlt og derved stresset hovedet, eller måske har du fået et glas vin for meget dagen inden? De fleste typer af hovedpiner opstår dog ved, at du ikke har fået nok at spise i dagens løb eller nok væske.

At drikke nok væske er noget som et meget lille antal af danskere rent faktisk formår. Det er anbefalet at du drikker minimum 2 liter væske, som gerne er vand i løbet af dagen – men det får vi næppe gjort, hvilket altså i nogle tilfælde kan udvikle sig til hovedpine.

Hovedpine rammer oftere kvinder – desværre!

Overskriften snyder en smule. Hvis vi isoleret set kigger på den almindelige hovedpine – fordi det rammer stort set lige meget uanset om du er mand eller kvinde. Der hvor kvinder oftere oplever hovedpine er i den såkaldte migræne face, som er en slemmere form for hovedpine.

Ønsker du at læse mere om ondt i hovedet, så kan du med fordel besøge Doc24.dk, som har en række artikler om forskellige variationer af smerter i hovedet.

Grunden til at kvinder oftere rammes af hovedpine skyldes udelukkende hormonerne i kroppen. Det er udbredt at østrogen har en finger med i spillet ift. Udvikling af hovedpine. Ofte vil kvinder derfor også opleve en hormonel migræne, som ofte rammer under menstruation, da kroppen her oplever stor ændring i hormonstatussen.

Husk at drik nok væske i løbet af dagen

At have hovedpine er ikke sjovt – så derfor skal vi også forsøge at forebygge dette. Det mest almindelige og brugbare råd er at du drikker nok væske i løbet af dagen – meget gerne vand! Ikke nok med at det er godt for dine chancer for hovedpine, så er det også super godt for din krop med noget væske, som ikke er kaffe.

Næste gang du er til en fest hvor der er alkohol på menuen, så husk at drikke lidt vand eller sodavand ind imellem dine indtag af alkohol, så vil du med større sandsynlighed undgå hovedpine i dagene efter. Hvis du blot tænker almindelig sundhed ind i din måde at leve på, så vil du også opleve at have mindre ondt i hovedet i løbet af dagen. Du behøver ikke at blive helt vild med helseprodukter, men almindelig sund kost og motion kan gøre meget for dig.