Flere danskere vælger alternative begravelser

De fleste ønsker en personlig afsked, når deres kære går bort, men de fleste vælger at holde sig til de traditionelle, velkendte ritualer. Der er dog de senere år kommet større fokus på, at der også findes alternative løsninger, når det kommer til den sidste afsked.

En personlig og unik afsked

Det er ikke noget nyt, at vi ønsker en personlig og unik afsked, når dem vi holder af, går bort. Det nye ligger i, at der de senere år er kommet større fokus og opmærksomhed på, at det faktisk er muligt at lægge de traditionelle ritualer til side til fordel for mere alternative løsninger. De danske bedemænd oplever oftere og oftere, at folk har specifikke ønsker til begravelse eller bisættelse, der går udover de traditionelle ritualer. Mariager Begravelsesforretning, der dækker Arden, Hadsund, Hobro og Mariager oplever blandt andet forespørgsler på livemusik i kirken, urner, der skal graves ned i baghaven, eller aske, der skal spredes udover havet. Det er blevet populært at se begravelsen som en fejring af afdødes liv i stedet for en trist afsked, og dette er en af årsagerne til at de utraditionelle ønsker har taget fart de seneste år.

Folkekirken har løsnet op for forskellige muligheder

For bare 10 år siden lignede langt de fleste begravelser og bisættelser hinanden med ganske få afvigelser, fx i præstens tale og salmer. I dag er der fokus på, at begravelsen skal afspejle det enkelte individ, så der ikke er nogen tvivl om, hvem man er til begravelse for. Udover livemusik i kirken og urner i baghaven, skal afdøde også iklædes yndlingstøjet og rustvognen skal køre en bestemt rute til steder, som afdøde holdt af. Det er ikke mere end 10 år siden, at det største dilemma var, om der måtte synges Kim Larsens ”Om lidt bliver her stille” i stedet for de traditionelle salmer, og i dag tager bedemændene stilling til om afdøde må bæres ud af kirken til lyden af yndlingsrocksangen. Rammerne for hvordan begravelser og bisættelser må foregå er altså blevet udvidet meget, og bedemændene vil i de fleste tilfælde gå langt for at opfylde de pårørendes ønsker.

Etikken må ikke blive for alternativ

Dog er der grænser for hvor vidt en bedemand kan strække sig. For det første er der nogle helt konkrete love og regler, der naturligvis skal overholde og ikke kan bøjes, og for det andet er det vigtigt, at etikken ikke bliver forsømt af de utraditionelle ønsker. Blandt andet er der konkrete regler for, hvor afdødes aske må spredes. Det kan altså ikke bare foregå på yndlingsstranden, eller på legepladsen, hvor afdøde legede som barn. Hvis asken skal spredes ud over havet, er der dokumenter, der skal udfyldes og det skal foregå på en speciel måde. Desuden er der etiske problemstillinger i at nedgrave urnen på offentlige steder, hvis et dyr skulle grave den op og en skoleudflugt komme forbi. I forhold til de kirkelige ritualer, vil de fleste bedemænd tillade meget. Så længe det er sobert, er det altså lige meget om der synges ”At sige verden ret farvel” eller Guns N’ Roses.