Guide til sælger – tilstandsrapporten

Hvis du skal sælge din bolig, så er der mange ting at have styr på. Det, du især bør have styr på, er nogle af de mange dokumenter, heriblandt tilstandsrapport. Men hvad er det helt præcis, en tilstandsrapport er, og hvad bør du forholde dig til? – Herunder kan du få et overblik over tilstandsrapportens indhold, og hvad du bør være opmærksom på.

En tilstandsrapport

En tilstandsrapport kan være en god investering, da den er med til at gøre din bolig mere interessant for købere. En tilstandsrapport kan hjælpe dig med at sælge din bolig, da den kan fortælle køberen, om der er nogle ting i boligen, de skal være opmærksomme på. Derudover så vil den også være med til at kunne begrænse dit ansvar for skjulte mangler på din bolig. Du bør dog være opmærksom på, at hvis du gerne vil sælge din bolig, så bør du oplyse mere end en tilstandsrapport til køberen, såsom energimærkningen.

Hvad indeholder en tilstandsrapport?
En tilstandsrapport indeholder observationer og bemærkninger, der er på din bolig. Den vil oftest være opdelt i forskellige kategorier, såsom tagkonstruktion, gulvkonstruktion, vinduer og så videre. De forskellige inddelinger af din bolig vil have fået en vurdering, og der kan også være en bemærkning tilknyttet til vurderingen. De forskellige vurderinger er følgende:

  • K0 – Kosmetiske skader
  • K1 – Mindre alvorlig skade
  • K2 – Alvorlig skade
  • K3 – Kritisk skade
  • IB – Ingen bemærkninger
  • UN – Bør undersøges nærmere

Som sælger er vurderingerne vigtige set i forhold til boligens pris, men du behøver ikke at blive mere skræmt af en K3 end en K2. Dette skyldes, at vurderingen ikke tager højde for, hvor dyrt det er at udbedre de forskellige fejl eller skader, så en K3 kan i nogle tilfælde være billig at ordne, hvorimod en K2 i nogle tilfælde kan blive dyr.

Sådan får du en tilstandsrapport

For at få udarbejdet en tilstandsrapport bør du få en byggesagkyndig ud og tjekke din bolig. En byggesagkyndig kan udføre en vurdering af din bolig ved at se på din boligs eventuelle skader. Det vil dog være muligt for dig at spare penge på tilstandsrapporten ved, at du indhenter forskellige tilbud, da prisen kan variere. Dette kan du læse mere om på hjemmesiden tilstandsrapport-pris.dk.