Lav dit eget plankebord

Plankeborde ses flere og flere steder i de danske hjem. Og det forstår man godt. Det at få naturen ind i hjemmet emmer af hygge og skandinavisk indretning. Du har måske overvejet at købe et helt nyt plankebord, men det kan være en omkostningsrig affære, så hvad med at prøve kræfter med at lave dit eget?

Design plankebordet, som du vil have det

Du kan få masser af forskellige træsorter til din bordplade, når du skal lave et plankebord. Du kan med brædderne gøre bordet tykt, tyndt, mørk, lyst og så videre og så videre. Du kan få mere viden om trætyper, behandling af bordet og så videre. Læs mere her.

Fordelen ved at lave dit eget plankebord i stedet for at købe det færdigt er, at du får det lige som du vil have det – med alle detaljer på plads. Og følelsen af at sidde ved et bord, som du selv har lavet, den er meget tilfredsstillende.

For at komme i gang, behøver du nogle arbejdsredskaber og materialer. Det anbefales, at du får fat i:

  • Rundsav og hobbykniv
  • Pensel og olie til overflade (eventuelt med farve, hvis du ønsker det mørkere end træet)
  • Bordben (som kan fås i mange varianter og prisklasser)
  • Træbrædder / træplanker
  • Sandpapir (træet skal slebes ned med sandpapir for den pæneste overflade)
  • Boremaskine samt skruer, så du kan skrue planker sammen
  • Tværbjælker, som anvendes til at holde plankerne sammen med
  • Beskyttelsesbriller er en fordel

Sådan kommer du i gang

For at lette processen kan du få tilskårne træplanker i byggemarkederne, så du ikke skal til at gøre det. Så hvis der er nogle, som passer til den størrelse, du havde tænkt, er det nemmest. Herefter skal der høvles og slibes på det uforarbejdede træ, så du undgår splinter i fingrene, når du sidder ved bordet. Sørg for at slibe alle sider og kanter.

Brug olie på bordpladen, så det får en flot overflade, hvor årerne i træet virkelig kommer til sin ret. Derefter skal du samle bordpladen med skruemaskine, skruer og træbjælker. Sørg for at arbejde på bagsiden af bordpladen her. Til sidst er det bordben på, som også med fordel kan bores op i bordet for, at det står stabilt. Simpelt og billigt.